Navega cap amunt
Inicia

 Cap de setmana arqueogastronòmic a Sagunt amb motiu dels actes del Dia de la Romanitat

19/09/2019
Gabinet de Comunicació
La gastronomia romana protagonitzarà moltes de les activitats previstes a més de recreacions de la vida nocturna romana, xarrades, visites guiades i tallers en la tercera i última jornada d'esta festivitat
Recreacione históòriques a càrrec de Sagvntvm Augvsta

Un gran Convivium tancarà diumenge que ve, 22 de setembre, les activitats que s'han dut a terme durant tres caps de setmana a Sagunt amb motiu del Dia de la Romanitat. El menjar del banquet romà se servirà en el Restaurant El Mirador de Sagunt, a les 14 hores, i consistirà en un menú guiat per Manuel León Béjar, arqueòleg i màster en agroalimentació especialitzat en arqueogastronomia, i que ha sigut confeccionat pels restaurants Le Fou, Taverna La Serp, Deli-k i el propi Mirador, basat en receptes dels tractats de Apicio. A més, hi haurà recreació històrica a càrrec de Sagvntvm Avgvsta i Xavi Villaplana.

Com era tradicional en els banquets romans dels patricis el menjar començarà amb una Gustatio, la qual cosa entenem per aperitius, a base de Moretum Epytirum, formatges i embotits a la manera romana. Entre els formatges destaca el formatge romà Columela, aportat pel mateix Manuel León Béjar. A continuació, serviran la Prima Mensa en la qual estan inclosos les Fabes de Vitello, el Tataki de Tonyina amb Salsa Alexandrina i Lepurum Isiciatum, de Caput Cenae comptarà amb Galta en salsa Oenogarum i finalment de Secunda Mensa o postres amb Pàtina Versátilis. Tots els plats vindran maridats amb vins romans Baetica Columela de la Llar dels Déus.


L'investigador saguntí Manuel Civera va oferir una xarrada sobre La ciutat de Saguntum i l’arx, en la Via del Pòrtic dimarts passat

Activitats des de divendres 

Les activitats previstes per a l'últim cap de setmana de la Romanitat començaran divendres, 20 de setembre, a les 19 hores, amb la conferència en la Via del Pòrtic de Valentín Cabrera, investigador membre de Sagvntvm Avgvsta que dissertarà sobre Sagunt en el Món Romà.

Dissabte, 21 de setembre a les 11 hores, se celebrarà una visita guiada, a càrrec de Descubre Sagunto, al Grau Vell a bord del tren turístic. La visita finalitzarà en Bodegas Ferri on es realitzarà un tast tècnic de vins i productes alimentosos de l'època romana.

La vesprada començarà a les 18 hores amb un taller d'amulets i complements de l'època romana, a càrrec de la Llar dels Déus. A continuació, i al llarg del carrer Castell el Club de Lluita Camp de Morvedre realitzarà les exhibicions de lluita pugilatio, pancratium i luctatio. També durant eixe temps, encara que en este cas fins a les 22 hores, els membres de Sagvntvm Augvsta i diversos col·laboradors recrearan la vida nocturna romana en la qual s'inclou la gastronomia que estarà present en els restaurants adherits a la iniciativa.

Diumenge, 22 de setembre a partir de les 11 hores, començarà amb un recorregut interpretatiu pels espais de la Via del Pòrtic i la Domus dels Peixos que inclou una degustació i explicació, a càrrec de Manuel León, de Baetica Columena, i Meli Vela, de la Llar dels Déus dels vins Flor de Garum, Columena Caseus i els vins Baetica.

Totes les activitats necessiten reserva prèvia i són gratuïtes a excepció del Convivum que té un cost de 26 euros per persona. El programa del mes de la Romanidad finalitzarà l'últim cap de setmana de setembre amb la celebració dels Ludi Romanidad en els quals participaran, a més de Sagvntvm Augvsta, associacions de recreació històrica de tota la geografia nacional.

Recorregut interpretatiu pels espais de la Via del Pòrtic