Navega cap amunt
Inicia

 Comença la 3a edició de la Universitat d'Estiu de Sagunt amb el lema ‘Sagunt, Patrimoni de la Humanitat’

10/09/2019
Gabinete de Comunicación
El  Centro Cultural Mario Monreal acogerá en septiembre la edición de 2019 de esta universidad estacional, iniciativa de la Universitat de València en colaboración con el Ayuntamiento de Sagunto y con la participación de la Diputación de Valencia
L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, (esquerra) i el president del Consell de Sagunt Patrimoni de la Humanitat i regidor de l'Ajuntament de Sagunt (dreta)

Sagunt celebrarà els pròxims 12 i 13 de setembre la 3a edició de la Universitat d'Estiu amb el lema Sagunt, Patrimoni de la Humanitat. Serà en el Centre Cultural Mario Monreal i les jornades que es desenvoluparan a la vesprada seran gratuïtes i d'entrada lliure, prèvia inscripció. L'actual edició, que reunirà docents, especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València, professionals, estudiants i ciutadans de la localitat i el seu entorn pròxim, s'emmarquen dins del procés iniciat per l'Ajuntament de Sagunt per a la presentació de la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, ha volgut impulsar esta acció acadèmica lligada a la formació, la investigació i la transferència del coneixement, que se centra en el capital simbòlic de Sagunt com a patrimoni cultural viu, del qual és protagonista la seua pròpia població.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la diputada de Benestar Social, Pilar Sarrión; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; el president del Consell de Sagunt Patrimoni de la Humanitat i regidor de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, i la coordinadora de la Universitat d'Estiu de Sagunt i professora d'Història de l'Art de la Universitat de València, Ester Alba Pagán, seran els encarregats d'inaugurar esta edició la vesprada del dijous 12 de setembre, a les 17 hores.

A continuació, es donarà pas a les intervencions del degà de la facultat de Geografia i Història de la UV, Josep Montesinos, que parlarà sobre la participació ciutadana i la valoració social del patrimoni cultural; del membre del departament d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, Rafael Zurita, que dissertarà sobre els camps de batalla i la Guerra de la Independència com a cas d'història pública; Miguel Requena, que tractarà sobre la recreació històrica com a història pública; i del professor del departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, Ferrán Arasa i Gil, que centrarà la seua exposició en el tema Sagunt, encreuament de camins.

A partir de les 19 hores, davall la moderació d'Ester Alba, es presentaran els treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València. Participaran l'arqueòloga Eva Bravo i els professors de la Universitat de València Vanesa Albelda, Eva Mompó, Ximo Revert i Ghaleb Fansa.

La jornada del divendres començarà també amb diverses intervencions a partir de les 17 h i una exposició de treballs a partir de les 19 h.

La catedràtica emèrita de la Universitat de València, Carmen Aranegui, parlarà sobre la ciutat de Sagunt com a capital simbòlica en l'imaginari col·lectiu. Per altra banda, el membre del departament d'Història de l'Art de la Universitat de Granada, José Castillo, sobre el concepte actual del Patrimoni Cultural com del patrimoni integral passa al patrimoni viu; i Ester Alba que tractarà els aspectes clau de la socialització del patrimoni cultural i la valoració social del patrimoni de Sagunt i diagnòstics de gestió.

Ester Alba moderarà a continuació una segona sessió de la presentació dels treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València, en la qual participaran els professors de la Universitat de València Pau Rausell, Luis Pablo Martínez i Maite Abad.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha agraït a la Universitat de València la celebració d'estes jornades ja que van en la línia de l'esforç que des de l'Ajuntament de Sagunt s'està fent per a promoure la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat. La Universitat d'Estiu pretén, segons Moreno, divulgar i donar a conéixer a la ciutadania els diferents estudis que s'han fet sobre la ciutat. Per eixe motiu, Moreno ha manifestat que el Consistori continuarà donant suport a estes iniciatives “que acosten el món universitari i científic a la nostra ciutat des del punt de vista d'experts que han fet estudis i tenen dades per a poder marcar les estratègies a seguir per a Sagunt”.

Per altra banda, el president del Consell de Sagunt Patrimoni de la Humanitat i regidor de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat que després de tres anys celebrant-se estes jornades es demostra que el projecte està consolidat i que d'esta manera es reforça la candidatura a ser Patrimoni de la Humanitat “perquè no solament cal tindre un patrimoni sinó que s'ha de saber gestionar bé i traure partida en l'àmbit cultural i educatiu”. Fernández ha manifestat que Sagunt ha demostrat en els últims anys que té un patrimoni viu i “això pot suposar una major potenciació de les nostres possibilitats a Patrimoni de la Humanitat”. La relació amb la universitat ha sigut clau, segons Fernández, per al nostre assessorament en el projecte de Patrimoni i estes jornades “són una manera de connectar amb eixe món acadèmic i donar-li més força a la candidatura”.